Illik e szólni a pincérnek, hogy nem elég hideg a pezsgő?
2023. szeptember 12. írta: The Cigarmonkeys

Illik e szólni a pincérnek, hogy nem elég hideg a pezsgő?

33 celsius fok van árnyékban az étterem teraszán

meleg_a_pezsgonk_mit_csinaljunk.PNG

A válasz nem túl bonyolult: ILLIK.

No de mit lehet ilyenkor csinálni?

Ez már nem olyan egyszerű.

A vitatkozást, mármint arról, hogy a felszolgált pezsgő 16,6 vagy 12,8 celsius fokos, egy egyszerű maghőmérővel el lehet dönteni.

megfelelo_e_a_pezsgonk_hofoka_merjuk_meg_ital_homero_champagneclub_1_1.JPG

Komoly pezsgő ivó ember, ilyet mindig hord magánál.

Nem saját maga miatt, hiszen ő már begyakorolta,

hogyan kerülje el az érzékcsalódást, hanem oktató nevelő szándékkal,

hogy a pincér részére is demonstrálni tudja igazát.

Minimális célunk legyen az, hogy legalább 10 celsius fok alá kerüljünk! Csak a legkitartóbbak jutalma a 8 fokos pezsgő.

dugjuk_a_pezsgos_poharakat_a_jegbe.JPG

Az is egy lehetséges megoldás,

hogy a poharakat egy időre beledugjuk a jégbe.

A gyakorlati megoldások sem túl bonyolultak.

Ha pohárral rendeltünk, akkor az egész poharat, tartalmával együtt bele kell tuszkolni egy jeges vízzel teli pezsgős vödörbe és egy darabig hűteni kell. Igaz, nem a legelegánsabb megoldás, de vész esetén megteszi.

Ha palackkal rendeltünk, egyszerűbb a helyzet, csak várnunk kell. Lehet, hogy 15-20 percet. A pezsgő lehűlését a palackban úgy gyorsíthatjuk fel, ha pár percenként egy kicsit megforgatjuk az üveget, hogy a benne lévő folyadék megmozduljon.

Modern szentségtörés! Ha jégkockát dobálunk a poharunkba. Olcsóbb pezsgőféleségeknél ez a módszer nem sokat tud rontani, főleg, ha elég gyorsan megisszuk a folyadékot. Az ICE sorozatú pezsgőket pedig kifejezetten jégkockás szervírozáshoz készítették. Komoly champagne-nyal viszont ilyet nem teszünk!

süti beállítások módosítása