A pezsgő felszolgálásának művészete!
2023. június 15. írta: The Cigarmonkeys

A pezsgő felszolgálásának művészete!

The art of serving champagne!

Hogy a kóstoló élmény teljes legyen, íme tippjeink a pezsgő lehető legjobb felszolgálásához:

Mutasd be a pezsgőt!

Mint minden bort, a pezsgőt is célszerű a palack és a címke felmutatásával bemutatni a vendégeknek. Ideális esetben pár szóval bemutathatja a megkóstolt pezsgőt. Például beszélhet a márkáról vagy a borászról, az évjárat stílusáról, és elmagyarázhatja a választást, az étel kapcsán, ha étel és pezsgő párosításról van szó.

Hogyan kell tartani az üveget?

Pusztán esztétikai és gyakorlati okokból ne tartsa a palackot a nyakánál. Ehelyett nyugodtan tartsa a pezsgősüveget a testénél vagy a talpánál, ami praktikusabb és alkalmasabb.

A Magnum és a nagy palackok túl nagyok ahhoz, hogy így tartsák, ezért ajánlatos úgy tálalni, hogy egyik kezével az aljánál fogva a hüvelykujját a palack alján lévő bemélyedésbe helyezi, a többi ujját az üvegtest alá nyújtja, a másikat pedig kéz támasztja a nyakat. Ezt az eljárást a kisebb palackok felszolgálására is használják.

Használjak asztalkendőt, mint a sommelierek?

asztalkendő, pincérkendő, hangedli, szalvéta = hagyományosan

egy 50 x 50 centiméteres szegett fehér damaszt kendő

A pezsgő felszolgálásához minden esetbe hangedlit kell használni. Ne felejtse el letörölni az üveget, amikor kiveszi a jeges vödörből. A hangedli soha ne takarja el a címkét!

Hogyan töltsem ki a pezsgőt?

A pezsgő jó kitöltéséhez csak egy titok van: kehely belső üvegfelületére történő a lassú csorgatás. Ez megkönnyíti a buborékfüzér kialakulását és egyben megakadályozza a túlzott habzást. Ha a pezsgő nagyon pezsgő, ne habozzon több lépcsőben önteni, a túlságos felhabzás elkerülése végett.

  • Ha a szervírozó kezében van a pohár, meg kell dönteni az eredményes oldalfalazás érdekében.
  • Ha az asztalon vannak a poharak, vagy egyesével kézbe vesszük a töltéshez, vagy nem lesz szép a töltésünk, mert lefele nehéz szépen és egyforma adagokat tölteni.
  • Ha bárpulton történik a szervírozás, akkor lehetséges a sortöltés.
  • Soha. Soha nem érhet az palack a pohárhoz!

Champagne-ból mindig keveset töltünk a pohárba, mert gyorsan melegszik. Ne habozzon gyakran újratölteni, frissítse a pezsgőt, szabad rátölteni. Minden töltés a buborékok vidám látványát kínálja!

Végül, ha többféle pezsgőt szeretne megkóstolni, ne felejtse el poharat cserélni, hogy elkerülje az aromák összekeveredését.

Élvezze a kóstolást!

https://champagneclub.hu/

champagneclub_hu_bdpst_1.jpg

süti beállítások módosítása