Hogy a kóstoló élmény teljes legyen, íme tippjeink a pezsgő lehető legjobb felszolgálásához:
Mutasd be a pezsgőt!
Mint minden bort, a pezsgőt is célszerű a palack és a címke felmutatásával bemutatni a vendégeknek. Ideális esetben pár szóval bemutathatja a megkóstolt pezsgőt. Például beszélhet a márkáról vagy a borászról, az évjárat stílusáról, és elmagyarázhatja a választást, az étel kapcsán, ha étel és pezsgő párosításról van szó.
Hogyan kell tartani az üveget?
Pusztán esztétikai és gyakorlati okokból ne tartsa a palackot a nyakánál. Ehelyett nyugodtan tartsa a pezsgősüveget a testénél vagy a talpánál, ami praktikusabb és alkalmasabb.
A Magnum és a nagy palackok túl nagyok ahhoz, hogy így tartsák, ezért ajánlatos úgy tálalni, hogy egyik kezével az aljánál fogva a hüvelykujját a palack alján lévő bemélyedésbe helyezi, a többi ujját az üvegtest alá nyújtja, a másikat pedig kéz támasztja a nyakat. Ezt az eljárást a kisebb palackok felszolgálására is használják.
Használjak asztalkendőt, mint a sommelierek?
asztalkendő, pincérkendő, hangedli, szalvéta = hagyományosan
egy 50 x 50 centiméteres szegett fehér damaszt kendő
A pezsgő felszolgálásához minden esetbe hangedlit kell használni. Ne felejtse el letörölni az üveget, amikor kiveszi a jeges vödörből. A hangedli soha ne takarja el a címkét!
Hogyan töltsem ki a pezsgőt?
A pezsgő jó kitöltéséhez csak egy titok van: kehely belső üvegfelületére történő a lassú csorgatás. Ez megkönnyíti a buborékfüzér kialakulását és egyben megakadályozza a túlzott habzást. Ha a pezsgő nagyon pezsgő, ne habozzon több lépcsőben önteni, a túlságos felhabzás elkerülése végett.
- Ha a szervírozó kezében van a pohár, meg kell dönteni az eredményes oldalfalazás érdekében.
- Ha az asztalon vannak a poharak, vagy egyesével kézbe vesszük a töltéshez, vagy nem lesz szép a töltésünk, mert lefele nehéz szépen és egyforma adagokat tölteni.
- Ha bárpulton történik a szervírozás, akkor lehetséges a sortöltés.
- Soha. Soha nem érhet az palack a pohárhoz!
Champagne-ból mindig keveset töltünk a pohárba, mert gyorsan melegszik. Ne habozzon gyakran újratölteni, frissítse a pezsgőt, szabad rátölteni. Minden töltés a buborékok vidám látványát kínálja!
Végül, ha többféle pezsgőt szeretne megkóstolni, ne felejtse el poharat cserélni, hogy elkerülje az aromák összekeveredését.
Élvezze a kóstolást!