Ha a pezsgőkre gondolunk, a parafa dugónak van a boros dugókhoz képest még egy funkciója, mégpedig az, hogy megakadályozza a palackban lévő gáz felszabadulását, amely az ital része – és fontos része –. Végül is mit ér a pezsgő a buborékok nélkül?
És itt jön a képbe a két kifejezés: a Juponé és a Chevillé olyan nevek, amelyeket a parafa dugó aszerint kap, ahogyan habzóbort nyitunk.
A pezsgős dugók esetében a felső rész nagyobb, mint az üveg nyaka, hogy megkönnyítse a kihúzását dugóhúzó nélkül.
Champagne relikviák ritkaságok márka különlegességek >>> champagneclub.hu
A pezsgő nagy nyomása miatt a parafa hajlamos kitágulni, teljesen lezárva az italt, és megakadályozza, hogy bármi be- vagy kijöjjön. Ebben az esetben, amikor a parafa egy gombára emlékeztet, Juponénak hívják .
A szó a francia jupon szóból ered, melynek jelentése „alsószoknya”, Tehát a széttartó szárú parafadugó a juponé.
A pezsgő házak döntő többsége juponé dugót használ és a közönség is általában ezt ismeri.
A borászat azonban nem egzakt tudomány,
és néha a parafadugó nem tágul úgy, ahogy szeretnénk.
Amikor ez megtörténik, előfordulhat, hogy oxigén került be,
szén-dioxid távozott, és a pezsgő tönkremegy.
Viszont létezik egy másfajta pezsgős dugó!
Ez a Chevillé dugó, vagy franciául karó, a név egyértelműen arra utal, hogy olyan egyenes, mint a karó.
Figyelje meg melyik champagne házak használnak chevillé típusú dugókat!