A tirázslikőr: élesztő, tápsók és 24 gramm cukor keveréke
2023. február 27. írta: The Cigarmonkeys

A tirázslikőr: élesztő, tápsók és 24 gramm cukor keveréke

champange-cellars-champagneclub_blog.jpg

JÓ TUDNI: Miután megtörténik az alapborok kiválasztása és házasítása, következik a második erjesztés, mely során ún. tirázslikőrt adnak a borhoz, vagyis élesztő, tápsók és 24 gramm cukor keverékét, ennek köszönhetően megindul az erjedés, és szén-dioxid képződik, illetve magasabb lesz másfél fokkal a termék alkoholfoka is.

Kerül bele még egy nagyon finom derítőszer, a bentonit, mely nem hagyja, hogy az ún. seprő lerakódjon a palackban.

 

Ezt segíti az is, hogy az erjedési idő alatt a palackot fokozatosan függőlegesbe állítják rázóállványokon, így a seprő a palack nyakában gyűlik össze. 

süti beállítások módosítása