Hogyan hűtsd le a Pezsgőspoharaidat?
2024. február 01. írta: CHAMPAGNEGIRL

Hogyan hűtsd le a Pezsgőspoharaidat?

Egyszerű útmutató

Hogyan hűtsd le a Pezsgőspoharaidat?

Egyszerű útmutató

 

A pezsgőpoharak lehűtésének ideális módjáról számos vélemény kering. Van, aki szerint az üvegeket körülbelül 30 másodpercig kell jéghideg vízzel megtölteni, majd az vizet kiöntve hozzáadni a pezsgőt. Mások szerint az üvegeket körülbelül 15 percig tegyük a fagyasztóba. És vannak, akik egyszerűen csak azt mondják, hogy az üvegeket tegyük be a hűtőbe, és hagyjuk ott körülbelül egy órán át. Szóval melyik a legjobb módszer? Nos, ez valóban személyes preferenciától függ. Ha igazán jéghideg pezsgőt szeretsz, akkor lehet, hogy az jéghideg víz módszer a legmegfelelőbb. Ha nem zavar, hogy a pezsgőd kicsit melegebb legyen, akkor esetleg a hűtő módszer lehet jobb számodra. Végül is rajtad múlik, hogyan szeretnéd lehűteni a pezsgőpoharaidat. De bármelyik módszert is választod, csak győződj meg róla, hogy ne felejtsd el hozzáadni végül a pezsgőt!

A pezsgőspohár kialakítása miatt segíti a pezsgő buborékjainak és illatainak szabad áramlását. Ha egy pezsgőspoharat szobahőmérsékleten vagy enyhén melegen hagyunk, mindig tartsuk azt szobahőmérsékleten. Ha a legjobb élményre vágysz a pezsgődből, szolgáld fel pezsgőspohárban. A pezsgőspohár magas, keskeny pohár, amit pezsgő és pezsgőkoktélok tálalására használnak. Borospoharak mosogatógépben is tisztíthatók, és sima üvegből készülnek, míg a kristály pezsgőspoharakat csak kézzel mossuk. A buborékok gyorsabban oldódnak fel egy coupé pohárban, mint egy sima pohárban.

Elfogadható egy palack pezsgőt egy nyitott edényben a hűtőszekrényben tárolni, de ne a pincében. Annak ellenére, hogy a hőmérsékleti változások némi különbséget okozhatnak a borban, valószínűtlen, hogy egy kis hőmérsékleti változás veszélyeztetné a bor minőségét.

Clement Robert, a borospincér a 28-50 Maddox Street étteremben, azt javasolja, hogy tegyük a pezsgőt egy jégkockákkal teli vödörbe 10-15 percre. Ha egy magnum palackot használunk, akkor az idő körülbelül 25 perc lesz. Ha sietni kell, Robert azt tanácsolja, hogy alkalmazzunk jelentős mennyiségű jeget, és jelentős mennyiségű hideg vizet.

A pezsgőt szolgálás előtt le kell hűteni. Pezsgőt szolgálva tartsuk azt 8-10 Celsius fokos hőmérsékleten. Ne hűtsük túl a pezsgőt a fagyasztóban; ez elpusztíthatja a buborékokat és túl hideg lehet a pezsgő illatának és ízének kibontakozásához.

Hidegen tartani a pezsgős poharakat?

 

Kell-e hűteni a pezsgős poharakat? Mivel a pezsgő pohár kialakítása javítja az aromákat és segít a buborékok áramlásában, gyakran ezt a típusú poharat választják a pezsgő szervírozásához. Annak ellenére, hogy a pezsgőt általában lehűtik, mindig szobahőmérsékleten vagy enyhén melegebb környezetben kell tartani.

Ha pezsgős témájú bulit szervezel, kulcsfontosságú tudni, hogyan mutasd be megfelelően a pezsgőspoharakat. Az első lépés az, hogy szétnyújtod az ujjaidat a palack teste mentén amiből töltesz, a mélyedéstől (a "punt") kezdve. A szabad kezeddel öntsd a folyadékot a pohár oldalának támasztva feléig. Lehetőség van csak két hüvelyk habot adj hozzá. Ez nem feltétlenül szükséges, és nem számít, de javaslom, hogy a pezsgősüvegeket oldalra dőlve töltsd, ami extra biztonságot nyújt. Ez megkönnyíti az öntést, elegánsabbá teszi, és a vendégek számára is kényelmesebb.

 

Pezsgő: Hűteni vagy Nem Hűteni?

 

Annak ellenére, hogy a pezsgőt hűteni szokás, nem mindig jó ötlet a hűtőszekrényben tárolni. A boron lévő buborékok elszállhatnak, ha a hűtőajtót állandóan nyitják és zárják, tönkretéve ezzel az ízt. Ráadásul a folyamatos hőmérsékleti ingadozások felgyorsíthatják a bor romlását. Ha pezsgőt szolgálsz fel, győződj meg róla, hogy fokozatosan le lett-e hűtve, mielőtt kortyolnál belőle.

 Az, hogy hidegben tárolod-e a pezsgőt, nem jelenti feltétlenül azt, hogy rossz lesz. Az újbóli hűtés pedig nem egyenlő a romlással. Ha nem hagyod a palackokat forró autóban, akkor nem kell aggódnod miattuk hogy tönkre mennének.

Ha hideg pezsgőt tervezel felszolgálni, némi előkészületet kell tenned az utolsó pillanatban. Számos módszerrel gyorsan és hatékonyan hűtheted le a pezsgőt. Az ideális pezsgőhőmérséklet 7 és 18 Celsius fok között van. Ha vendégeknek szolgálsz fel pezsgőt, fontos előre gondolkodni. Ne tedd a palackot a hűtő tetejére, inkább tartsd függőlegesen. Néhány borkedvelő szerint a megfelelően érlelt pezsgő gyorsabban érik. Helyezz egy pezsgőhűtőt a hűtőszekrénybe, hogy megfelelően tárold a pezsgődet, és rendszeresen élvezhesd azt.

 

A 30 éves pezsgő már nem iható.

A vintage pezsgőt ajánlott az első öt évben elfogyasztani.

Fogyaszd el a pezsgőt, amint lehűlt. Ha nyitott palackot tartasz meg, az csökkenti a pezsgő élvezetét. Bár nincsenek káros hatásai, megváltoztathatja a pezsgő ízét. A pezsgő hűtéséhez kezdd azzal, hogy biztosítod, hogy a hűtőszekrény legalább 4 Celsius fokos. Helyezd a palackot/palackokat vízszintesen a hűtőszekrénybe legalább két órára. Tölts fel egy vödröt jéggel és bőséges mennyiségű sóval és vízzel, hogy kivegye a hőt a palackból.

Egyszerűen fogalmazva a lapos pezsgő két típusba sorolható: az egy idő után nyitva hagyott pezsgő és a szorosan lezárt dugós pezsgő. Amikor a pezsgő érintkezik a levegővel, lapossá válhat. Ráadásul a közvetlen napfény befolyásolhatja az ital hőmérsékletét, megváltoztathatja kémiai összetételét és megváltoztathatja az ízét. Míg a dugós pezsgő biztonságosan fogyasztható, ha lapos, a lapos pezsgő nem az. Más szóval a dugó biztosítja, hogy az ital megőrizze szénsavasságát, és ne laposodjon el. A dugós pezsgő további előnye a frissessége, amit egy hűvösebb környezetben való tárolással őriz meg. Függetlenül attól, hogy szereted-e a pezsgőt, vagy csak aggodalmad van az iránt, hogy biztonságosan tárold, fontos, hogy távol tartsd a közvetlen napfénytől és fénytől.

A pezsgőt hűtve tönkretehetjük? Egy szakértő szerint azok, akik hiszik, hogy a pezsgőt a hűtőszekrényben kell tárolni, tévednek. Marie Christine Osselin, a Mot borkereskedelmi vezetője szerint, ha így őrzöd a pezsgődet, az nem őrzi meg az üdeségét, hanem el is rontja az ízét.

A pezsgőt sose hűtsd le annyira, hogy tönkretegye.  A pezsgőt üvegben tárolhatjuk, ha a hőmérséklet körülbelül 18 fok. Ha a nyitott pezsgő lezáróval vagy zsanéros buborékzáróval van lefedve, a pezsgőpalackot akár öt napig is eltarthatjuk így a hűtőszekrényben. Nem érdemes több mint egy napig hűteni a pezsgőt, mielőtt megiszod, hogy megőrizze minőségét. Szobahőmérsékleten tárolva egy nem vintage pezsgőpalackot záratlanul három-négy évig eltarthatunk. Egy  vintage pezsgőpalack élettartama három és öt nap között változik ha már kibontottuk és visszazártuk. A pezsgőt lehet hűteni és utána ki lehet venni , bár ezt ne tegyük ezt rendszeresen.

A Pezsgő Öntése

 

Általában elfogadható az is, ha kinyitod és megiszod a pezsgődet, ha nincs elég időd lehűteni az ünneplés előtt. Érdemes hagyni, hogy néhány percig álljon, mielőtt beleöntenéd a pohárba.

Egy pohár pezsgő ital gyorsabb ivásra késztethet, mint a nem szénsavas italok.

Mennyi az, ami már túl sok?

 

Nehéz a kérdésre válaszolni, hogy mennyi a túl sok. Ha pezsgőt ittál egy este, akkor az egészet megittad.

Egy pohár ital egy négy uncia pohár pezsgőnek felel meg, ami arra utal, hogy a pezsgőnek erősebb az alkoholprofilja, mint a többi alkoholos italnak.

Számos tényező, például az, hogy mennyi ételt evett és mennyire részeg, befolyásolhatja, hogy milyen gyorsan megy át az alkoholszondán. Annak ellenére, hogy az alkoholt általában depresszánsnak tekintik, két különböző fázisa van. Sokkal jobban érzi magát, ha iszik, mert az alkohol csökkenti a gátlásokat és növeli a dopamint, az agy boldog molekuláját. Egy másik gyakori érzés részeg állapotban, hogy rendszeresen vizelni kell. A pezsgő vagy az amerikai pezsgő chardonnay, pinot noir és pinot meunier szőlő keverékéből készül. Spanyolországban cavia néven ismert, és macabeo, parellada és xarello szőlő kombinációjából áll. A prosecco buborékok másodlagos erjedés eredményeként keletkeznek, amely egy nagy tartály borban megy végbe. Szinte minden este szinte biztos, hogy kiszáradva ébred. A rehidratálást rehidratáló tasakok vagy pezsgőtabletták vásárlásával lehet elérni. Az acetaminofen (például Tylenol) és az ibuprofen két fájdalomcsillapító, amelyek hatékonyak az izom- és fejfájás enyhítésére. A másnaposság elkerülésének egyetlen módja, ha nem iszik semmit.

Mennyi idő alatt részegít le a pezsgő?


Egy tanulmány szerint a pezsgő fogyasztása közvetlenül evés után körülbelül öt perc után emelkedett meg az alkoholszint. A sima pezsgő fogyasztása után körülbelül 15 perc alatt váltak hasonlóan részeggé, de a hatásuk utána is hasonló volt. 

A pezsgőivás veszélyei


Egy pohár pezsgő kiváló módja egy különleges alkalom megünneplésének, de gyorsan megrészegíthet. Hasonló a szódaiváshoz: sok alkoholt és cukrot tartalmaz. Ha gyorsan iszol pezsgőt, akkor gyorsan fellépő borzongást tapasztalhatsz.

Lehet-e bort és pezsgőt inni?


A siker érdekében a pezsgőnek és a bornak azonos ízűnek kell lennie, és zökkenőmentesen együtt kell működnie. Ha például könnyű, édes pezsgőt iszol egy nehéz, száraz vörösborral, akkor nehéz lehet párosítani.

A pezsgőhöz borospoharat kell használni. Mivel a flöte megakadályozza, hogy a pezsgő teljesen kinyíljon, úgy kell tálalni, mint bármely más bort. A borból brandy készül, amely 35-60%-os alkoholtartalmú. A koktélkeverékek, mint például a pezsgő és a konyak, feljavulnak ennek az összetevőnek a hozzáadásával. A pezsgő jóval túlmutat az aperitifeken. Ha pezsgőt adunk olyan ételekhez, mint a hal, a hús, a grillezett zöldségek és a rizottó, új ízvilágot kölcsönöz ezeknek a népszerű ételeknek. Ahhoz, hogy a pezsgőt borral együtt használhassuk, először is meg kell találnunk, hogy a két italnak együtt ugyanaz az íze.

A legjobb pezsgővel keverhető alkohol


Nincsenek korlátozások arra vonatkozóan, hogy mennyi bort és pezsgőt lehet inni egy metéllyel. A szakértők szerint az édes desszertbor könnyedebb, frissebb borpótlója, ha a desszertrészhez pezsgőt szolgálunk fel. Továbbá a vodka és a konyak is keverhető egymással, hogy gond nélkül fogyasztható legyen. 

Minden este megiszom egy üveg pezsgőt


"Úgy tapasztalom, hogy ha minden este megiszom egy üveg pezsgőt, az segít ellazulni és kipihenni a napomat. Általában rögtön vacsora után töltök magamnak egy pohárral, majd megiszom, miközben tévét nézek vagy könyvet olvasok. Úgy találom, hogy a buborékok segítenek megnyugtatni az idegeimet, az alkoholtartalom pedig segít abban, hogy nyugodtan aludjak egész éjjel."
A rendszeres pezsgőfogyasztás számos egészségügyi előnnyel járhat. Az angol királynő, aki 96 évet élt meg, minden este lefekvés előtt ivott egy pohár pezsgőt. A Readingi Egyetem által végzett tanulmány eredményei szerint napi két pohár pezsgő fokozhatja az erek működését és a vér keringését. A pezsgő, az egy grammra jutó kalóriát tekintve, a zsír után a második legkalóriadúsabb. Ha friss pohár pezsgőt iszol, a pohárban lévő buborékok miatt valójában gyorsabban borravalóvá válik a pohár. Ha túl sok pezsgőt iszol, zománcromlást is okozhatsz.

Miért kellene pezsgőt inni minden nap?


Ha nem vagy túl biztos benne, hogy mit szeretnél inni minden nap, akkor általában nem baj, ha minden nap pezsgőt iszol. Ha napi szinten iszol pezsgőt, akkor már nyomokban is fogszuvasodáshoz vezethet. Az ital általában egészségesnek számít más alkoholos italokhoz képest.

Pezsgős pohárkészlet


A piacon számos különböző típusú pezsgőspohár létezik. A legnépszerűbb típus a flöte, amely magas és karcsú, hosszú szárral. Ezt a pohártípust úgy tervezték, hogy a pezsgő buborékai ne oszoljanak el gyorsan. A pezsgőspoharak egyéb népszerű típusai közé tartozik a kupé, amely rövidebb és szélesebb tállal rendelkezik, valamint a fuvolapohár, amely magasabb és keskenyebb tállal rendelkezik.
A pezsgőspohár: elegancia és kifinomultság

Bár a magas, elegáns flöte még mindig a legjobb módja a pezsgő kortyolásának, a borszakértők azt javasolják, hogy ehhez is használjunk széles szájú poharat. Pauli az ikonikus pezsgőspoharat "elegáns, kecses és ünnepi bútordarabként" jellemzi. Amellett, hogy pezsgőspoharak, pezsgőkupék és pezsgőcsészealjak néven is ismertek, ezeket a tárgyakat pezsgőspoharaknak is nevezik. Ezeknek a poharaknak a pereme széles, a szára pedig rövid. Ezenkívül nem túl nagy méretűek. A pezsgőkupék a huszadik század elején voltak népszerűek, de azóta felváltották őket a flőte poharak.

Testes pezsgőborok


A testes pezsgők jellemzően Chardonnay, Pinot Noir és Pinot Meunier szőlőfajták keverékéből készülnek. A borok testesek, magas alkoholtartalommal és erős ízzel rendelkeznek. Általában legalább három évig érlelik őket, mielőtt forgalomba kerülnek.

Miután a főtt alma, a kenyértészta és a citromtorta illata elillan, a bor testes, kerek, finom gyümölcsökkel és gazdag, ízgazdag lecsengéssel. Jean-Baptiste Lécaillon 2012 óta tart örökös tartalékot rozsdamentes acélból a Collection házasításhoz. Az érett gyümölcsök rétegei, intenzív savak és közepes vagy testes textúra jellemzi. A Roederer egy új bort adott ki az NV kollekciójából, az NV Collection 242-t, a Brut Premier termékcsalád alternatívájaként. Ezt a palackozást a 2017-ben elérhető legjobb borok mindegyikéből készítették, mivel nem volt Vintage, Cristal vagy Cristal Rosé bor. A 242-es kevesebb cukrot tartalmazott, mint a normál kiszerelés, ami alacsonyabb nyomású körülményeket eredményezett.

 

forrás : https://toronadosd.com/how-to-chill-your-champagne-glasses/

 

süti beállítások módosítása