A CHAMPAGNE DUGÓ: TÖRTÉNETE, TERVEZÉSE ÉS HOGYAN HASZNÁLHATJUK ÚJRA
2024. január 10. írta: CHAMPAGNEGIRL

A CHAMPAGNE DUGÓ: TÖRTÉNETE, TERVEZÉSE ÉS HOGYAN HASZNÁLHATJUK ÚJRA

A CHAMPAGNE DUGÓ: TÖRTÉNETE, TERVEZÉSE ÉS HOGYAN HASZNÁLHATJUK ÚJRA

 

Az üveg és a benne rejlő drága pezsgő őre, a dugó nélkülözhetetlen szerepet játszik a pezsgő megőrzésében. Az évek során ez az áporodott, gombafej alakú dugó alkalmazkodott ehhez a nagyon különleges szerephez.

cork.jpg

A PEZSGŐ DUGÓ RÖVID TÖRTÉNETE

Bár a dugóalapú borzárszerszám feltalálójának kiléte rejtély, az ilyen dugók valamikor a 17. század közepén születtek. Ezt megelőzően a borászok egy broqueletet használtak (alapvetően egy fából készült kapcsot, amelyet kenderbe tekertek, majd disznózsírban áztattak), hogy bedugják a palackjaikat. Ez a technika távolról sem volt tökéletes, gyakran vezetett szivárgó palackokhoz.

A helyi legenda a Champagne régióban Dom Pierre Perignon bencés szerzeteshez köti az ilyen dugók feltalálását, akinek Dom Perignon pezsgő viseli a nevét, és akit állítólag a pezsgő hagyományos eljárásának feltalálójaként tisztelnek, amelyben a pezsgő fermentációja a palackban történik. Ez a legenda azonban cáfolható.

domperignondugo.jpg

A 18. századra a dugók használata már jól dokumentált volt, különösen miután XV. Lajos király kiadott egy rendeletet a pezsgő palackozásáról. Akkoriban a borászati munkások kézzel préselték a dugókat a pezsgőpalackokba, kenderrel kötve őket, hogy a helyükön maradjanak. Ez gyakori baleseteket okozott, a pezsgődugó felnyílása akár szemvesztéshez is vezethetett. A 19. századra a borászati munkások drótból és gézből készült maszkokat viseltek a pezsgődugó elleni védelem érdekében.

Csak a 20. században mechanizálták a dugók behelyezésének folyamatát a pezsgőpalackokba. Ma a pezsgő palackozása teljesen biztonságos része a gyártási folyamatoknak.

PEZSGŐPALACK ÉS DUGÓ TERVEZÉSE

A pezsgő- és pezsgődugók általában 1,2 hüvelyk átmérőjűek és 2 hüvelyk hosszúak. Mielőtt a dugót a palacknyakába préselnék, a dugókat az eredeti átmérőjük körülbelül 60-70%-ára préselik össze. Valójában ezek a dugók eredetileg tökéletesen henger alakúak. A dugó alsó szegmensének préselése a behelyezés előtt adja meg a pezsgődugó ikonikus gombfej alakját.

A legtöbb pezsgő- és pezsgődugó 3 különböző szakaszból áll, agglomerált dugóknak nevezik. A dugó alsó részén két természetes dugókorong egymásra van helyezve. Az alsó korong, amely a borral érintkezik, a "tükörnek" nevezett. A felső rész újraalkotott dugógranulátumokból készül, amit ragasztó tart össze. A dugó mikroszkopikus pórusai lehetővé teszik egy nagyon kis mennyiségű oxigén szűrődését, ami nélkülözhetetlen a korosodási folyamatban.

Minden természetes pezsgődugónak tartalmaznia kell a Champagne nevét, valamint az évjáratot a vintage stílusú pezsgő esetében.

Amikor pezsgőről van szó, a palackban lévő másodlagos erjesztés által létrehozott nyomás kipufogja a dugót, amikor az kinyitásra kész, hozzájárulva a híres "dugópukkanás" kialakulásához, amit különösen ünnepi alkalmakkor, mint egy esküvő vagy születésnapi buli, ismerünk és szeretünk. 

HOGYAN ZÁRNAK LE EGY PEZSGŐ- VAGY PEZSGŐSPALACKOT?

Azután, hogy egy pezsgőt kikészítenek a holt élesztősejtek eltávolításához és egy bor- és cukorkeverék adagolásához, a dugózásra kerül sor. A pezsgődugót először összenyomják a gombfej alakba, majd egy erre a célra kifejlesztett géppel a borpalack nyakába préselik. A dugót a pezsgő- vagy pezsgőpalackba való behelyezés után egy dróthálóval rögzítik, amelyet museletnek is neveznek.

A dugózási folyamatot követően a pezsgődugóval ellátott palackokat egy olyan eljárásnak vetik alá, amelyet poignettage-nek neveznek, és amely során az üvegekbe a dosage likőrrel keverik. A palackokat aztán elhelyezik a pezsgőpincékben, ahol néhány hónapig vagy akár évekig érlelődnek, mielőtt kereskedelmi forgalomba kerülnének. 

HOGYAN LEHET ÚJRAHASZNOSÍTANI A DUGÓKAT: BOR- ÉS PEZSGŐDUGÓ PROJEKTEK

pezsgo_sdugo.jpg

A bor- és pezsgődugók tölgyfa kéregből készült dugó tárgyak. Habár néhány borzár műanyagból vagy mesterséges dugóból készül, a prémium pezsgők dugói ebből a kéregből készülnek, és ha lehetséges, újra kell őket hasznosítani vagy újra kell őket hasznosítani. Egy fantasztikus módja annak, hogy újrahasznosítsuk őket, a borosdugóból készült kézműves projektek.

A pezsgődugókból származó dugókból számos dekoráció készíthető. Ezek közé tartoznak a borosdugó-gyertyatartók, esküvői tortadíszek, képkeretek a kedvenc képeidhez, kulcstartók és terítők. Böngéssz az interneten néhány kreatív borosdugó projekt ötletért.

champagnedugo_di_sz.jpg

champagneu_jrahasznosi_ts.jpg

pezsgo_dugo_di_sz.jpg

 

A PEZSGŐDUGÓ TALIZMÁN

A Bollinger Pezsgőház szerint a Champagne-ban népszerű hagyomány létezik, amely egy talizmánt készít a pezsgődugóból. Miután egy pezsgőpalackot kinyitnak, a dugót egy késsel felvágják, és egy érmet helyeznek bele, átalakítva azt egy olyan talismanná, amelynek azt a célt szolgálja, hogy gazdagságot és szerencsét hozzon annak a személynek, akinek tiszteletére a palackot kinyitották.

A hagyomány évszázadokra nyúlik vissza, és a tengerészek inspirálták, akik aranylouist csúsztattak a hálóikba, hogy biztosítsák a szerencsés fogást. Az aktus ma is meglehetősen elterjedt az Egyesült Királyságban, ahol a pezsgőt felszolgáló személy hagyományosan ezt a tokent kínálja az ünnepelt személynek. Ahogy a dugó idővel kiterjed és megszorul az érmével, az lehetetlenné válik a eltávolításra. Ez azt szimbolizálja, hogy a különleges ünnepség örök értéke rögzítve van az idő pillanatában.

champagnetalizman.jpg

 

forrás: https://www.millesima-usa.com/blog/the-champagne-cork-its-history-design-and-how-to-reuse-it.html
süti beállítások módosítása