A pezsgő tökéletes megismeréséhez három érzékszervünkre van szükség
2023. július 20. írta: The Cigarmonkeys

A pezsgő tökéletes megismeréséhez három érzékszervünkre van szükség

a_pezsgo_tokeletes_megismeresehez_harom_erzekszervunkre_van_szukseg.PNG

a pezsgő érzékelése:

A pezsgő tökéletes megismeréséhez három érzékszervünkre van szükség:

  • A szem élvezete:

    A szem érzékeli a buborékokat, a színt és a tisztaságot.

A tisztaság elengedhetetlen: a zavaros nem a hi.

Az érzékelés többi formája segíthet a pezsgő stílusának felismerésében.

A buborékok és a pezsgés lehet bőséges vagy diszkrét a stílusnak megfelelően.

A szín lehet zöldessárga, ha többségben van a Chardonnay, aranysárga, ha a Pinot Noir és a Pinot Meunier a jellemző, vagy borostyánsárga, ha a bor hosszú ideig ért.

  • Az orr élvezete:

    Az orr érzékeli az aromákat, előbb intenzitásuk, aztán jellegük

– Intenzitás: egyes pezsgők nagyon erős aromákkal rendelkeznek, mások visszafogottabbak.

Jelleg: háromfajta lehet: az elsődleges aromák (a szőlőből eredőek) emlékeztethetnek a fehér virágok és a citrusok (Chardonnay), a vörös gyümölcsök és a bogyók (Pinot Noir) vagy a világos húsú gyümölcsök (Pinot Meunier) illatára; a másodlagos aromák az erjedésből származnak, és a pékség illatára emlékeztetnek, míg a harmadlagos aromák az érésből erednek, és a brióst vagy a pörkölt magvakat (kávé, mokka) idézik fel.

  • A száj élvezete:

    A száj érzékeli a savasságot, az aromákat és a testességet, mindezek három szakaszban alakulnak ki.

Felfutás: az első érzékelés a szájban. Elsősorban frissességet érezhetünk, amely a bor savtartalmából ered, leírására (csökkenő szintű sorrendben) a következő kifejezéseket használjuk: lapos, fáradt, simulékony, friss, élénk, lendületes vagy zöld.

Kialakult ízek: amikor az ízlelő megszokta a frissességet, elkezdi érezni az aromákat (akár ugyanazokat, mint az orr, akár újakat) és a bor testét, a struktúra (a fizikai felépítés a szájban érzékelve), a tömeg (az amplitúdó) és a textúra (tapintható érzületének) együttesét. Használható jelzők: vékony, könnyű, klasszikus, kiegyensúlyozott, erős vagy nehéz. Ebben a fázisban másik fontos elemet jelent a pezsgő hossza a szájban: van, amelyik gyorsan megismertet minden jellegzetességével, más pezsgőknél ez tovább tart…

Lecsengés (vagy utóíz): a bor fogyasztása utáni benyomásaink; megmaradnak sokáig az aromák, vagy rövid életűek? Az utolsó érzet édes, tiszta, keserű, üde?

  • Összbenyomás: a stílus jelentése: a kóstolás alatt tapasztalt benyomásokból kialakul egy összbenyomás, amely segít a pezsgő stílusának meghatározásában. Ez a pezsgőt összeállító borász kézjegyét viseli magán. Az adott helyen készült különböző pezsgőket jellemző alapelemekből áll, és ízeit évről évre újra előállítják.

süti beállítások módosítása