A Henkell Freixenet csillogó üzemmódban
2023. január 30. írta: The Cigarmonkeys

A Henkell Freixenet csillogó üzemmódban

Interjú Dr. Andreas Brokemperrel, a Henkell Freixenet vezérigazgatójáva

Felicity Carter interjúja Dr. Andreas Brokemperrel, a Henkell Freixenet vezérigazgatójával.Ez a cikk először a Meininger's Wine Business International magazin 2019. évi 5. számában jelent meg.

dr_andreas_brokemper_a_henkell_freixenet_vezerigazgatoja.jpg

Dr. Andreas Brokemper, a Henkell Freixenet vezérigazgatója

A Henkell Freixenet német pezsgőgyár 1832-re nyúlik vissza, amikor Adam Henkell borüzletet nyitott Mainzban. Negyedszázaddal később pezsgőt kezdett gyártani, és a cég a világ első márkás habzóborát, a Henkell Trocken-t gyártotta. Valójában a Henkellnek nagy hagyománya van az innovációban, beleértve a Piccolo palack megalkotását az 1930-as években. Az évek során az 1996 óta az Oetker csoport tulajdonában lévő Henkell átfogó pezsgőportfóliót halmozott fel, amely magában foglalja az Alfred Gratien Champagne-t, a Gratien & Meyer Crémant-t, a Mionetto Prosecco-t, valamint a németországi, magyarországi, cseh és szlovákiai csendes- és pezsgőborokat. 2018-ban a Henkell 50,67%-os részesedést vásárolt a Freixenet SA-ban, Spanyolország egyik legnagyobb cava-termelőjében. 

MEININGER: Mesélne pár szót magáról?
BROKEMPER: Most 17 éves vagyok a Henkellnél. A stratégiai menedzsment doktori fokozata után csatlakoztam a bielefeldi Oetker csoporthoz. Akkoriban én irányítottam az üzlet élelmiszer részét, majd a sört, de soha nem volt kapcsolatom a pezsgőpiaccal. Végül azt mondták: „Rendben, tapasztalt az ételek és a sör terén, de mi a helyzet a borral? Nyitott lenne arra, hogy Wiesbadenbe menjen, és a Henkell pénzügyi igazgatója legyen? Nem sokat gondolkodtam rajta, mert remek a társaság és nagyon szép a pozíció. 

Amikor elkezdtem, a Henkell 80%-a német piac volt, 20%-a Németországon kívül. Ma pontosan az ellenkezője: 20%-a német az export 80%-a. 

Most a Freixenetnél 25-75% irányába fordul, mivel a Freixenet legnagyobb piaca a német piac volt. Kezdetben négy vezető voltunk igazgatósági szinten. Én voltam messze a legfiatalabb, 32 éves, amikor beléptem, majd az 50 és 60 évesek végül nyugdíjba mentek, így 2013-ban én vettem át a vezérigazgatói posztot.

MEININGER'S: Hogyan illeszkedik a Henkell Freixenet az Oetker csoportba?
BROKEMPER: Az Oetker Csoport nagyon szerteágazó, és az Oetker család stratégiája mindig is az volt, hogy ne tegyenek egy kosárba minden tojást. Azt mondták, különböző ágak alapján fogunk egy csoportot alkotni, így az első az élelmiszerüzlet, a második a sörüzlet, amiben Radeberger, a harmadik pedig Sekt, Wein und Spirituosen. Ez a Henkell Freixenet és ezek vagyunk mi. Az üzletnek van egy banki része is. Az Oetker Csoport üzleti tevékenységének minden részét külön kezelik.

MEININGER'S: Mi késztette a Freixenet felvásárlását? 
BROKEMPER: Ha az egykori Henkell-csoportot nézzük, mi egy több márkával rendelkező vállalat vagyunk, amely helyi hősök – márka- és pezsgőborászatok – felvásárlásával nemzetközivé vált, amelyek gyakran több mint 150-200 éves múlttal rendelkeznek. Ez volt a nemzetköziesítési stratégiánk, nem egy márka követése.

Néhány évvel ezelőtt [2008] mérföldkő volt a Mionetto megvásárlása, a Prosecco globális sikerének kezdete előtt. Tehát az biztos, hogy volt valami vonzó abban, hogy mindhárom habzóbor legyen nálunk, Champagne, Prosecco és Cava. A másik oldalon láttuk, hogy a Freixenet teljesen más stratégiát alkalmaz, mint mi. Az üzlet felvásárlásával, majd fejlesztésével nemzetközivé váltunk, és ők követték azt az elképzelést, hogy a Freixenet-et az egész világra elvigyék . Nagyon erősek voltak azokon a stratégiai piacokon, ahol mi gyengék voltunk. Mindkét cég teljesen kiegészítette egymást. A kiindulópont az volt, hogy a Ferrer családdal közös stratégiát dolgozzunk ki, egy elképzelést arról, hogy merre haladunk a jövőben.

A Ferrer család és a részvényesek oldalán is fontos változások történtek. Amikor José Ferrer két nővére három éve elhunyt, mindketten négy gyermeküknek adták a részesedésüket. Amikor ebből a nyolc gyerekből hét el akart adni, az volt az a pillanat, amikor tárgyalóasztalhoz ültünk. Ugyanaz az elképzelésünk, és ugyanaz a látásmódunk a pezsgő piac globális fejlődéséről. Miért ne hozzuk össze a cégeket? Ez volt az a pillanat, amikor azt mondtuk, hogy rendben, megvesszük a hét gyerek által eladott részvényeket, és aláírunk egy együttműködést és szövetséget a Ferrer család és köztünk.

MEININGER: Ha jól értem, mindkettőtöknek 50%-a van, és egyiknek sincs többségi részesedése. Mindent tárgyalásos úton kell megoldani. 
BROKEMPER: Minden egy együttműködési megállapodás alapján történik. Meghatározzuk, hogyan dolgozunk globálisan a főbb piacokon, azzal a fő gondolattal, hogy összehangoljuk a két vállalatot. Egy meg egy az három. Mindig azt mondjuk, hogy nagyobb erővel jobb szolgáltatást tudunk nyújtani partnereinknek és bővíteni portfóliónkat.

MEININGER'S: A Codorníut és a Freixenetet egy időben adták el, és a Codorníu a Carlyle csoporthoz került. Ez a cava problémájára utal? 
BROKEMPER: A Freixenet és a Codorníu eladásának egyik fő oka a spanyol piacon tapasztalt problémák voltak. 2000-ig mindkét vállalat nagyon egészséges volt. Nemzetközi szinten fejlődtek, majd 2008-ban és 2009-ben kezdődött a válság. A spanyol piac nyomás alá került, és mindkét cég végig azt mondta, hogy a piac fellendül, amint a válság véget ér. És akkor jött egy politikai helyzet, ami egyiknek sem volt könnyű, a katalán helyzet. A spanyol fogyasztók nem voltak hajlandók cavát inni, mert az katalán volt.

MEININGER: Tehát a vállalatoknak sürgős exportra volt szükségük. 
BROKEMPER: Igen, a Freixenet korábban ébredt és sokkal gyorsabb volt, mint a Codorníu. Ez arra kényszerítette őket, hogy gyorsabban nemzetközivé váljanak, vagy eladják a részvények többségét egy olyan nemzetközi cégnek, mint a Carlyle.

MEININGER'S: Mit lehet tenni a cava presztízsének növelése érdekében? Van rá mód, hogy prémium szegmensbe emelkedjen?
BROKEMPER: A cava árpozíciója sok piacon meglehetősen prémium. Ha az Egyesült Államokat nézi, az ár körülbelül 15 dollár, az Egyesült Királyságban pedig körülbelül 10 GBP. A Freixenet szuperprémium áron kapható Japánban és néhány más piacon is. A növekvő szegmens a prémium cava. Az egyik leggyorsabban növekvő piac tavaly Svédország volt.

MEININGER'S: A Prosecco rendkívüli növekedést mutat. Fenntartható ez?
BROKEMPER: Nem látom, hogy a Prosecco piac most csak ellaposodna vagy csökkenne. Tavaly a teljes kiszállítás 5%-kal nőtt. Ez annak ellenére van így, hogy a 2017-es betakarítás nagyon-nagyon rövid volt. Az Egyesült Királyság stabil, Németország stabil, de más piacok még mindig kétszámjegyű növekedést mutatnak. Egyre több piac ugrik a Prosecco trendre, különösen a kelet-európai piacok, Ausztrália, Kanada és Észak-Amerika. Ázsia még nem, de ez csak idő kérdése. 

Mi az oka annak, hogy a Prosecco ilyen sikeres? Először is a név zseniális. A „Pro” pozitív, a „secco” pozitív, a kombináció zseniális. A második dolog az olasz életmód; ez mindig számít. Nem tudom, hány olasz étterem létezik világszerte, de biztos vagyok benne, hogy több mint egymillió. Végül azt mondanám, hogy az utolsó ok valóban az ízprofilból származik. Könnyen fogyasztható, és a Prosecco friss ízei megkönnyítik a fogyasztók piacra jutását. 

A pezsgő nagyon ünnepélyes, ezért mindig kell egy nagyon fontos ok, hogy megigyunk egy pohár pezsgőt. A Prosecco nem alkalmi. Inkább aperitif ital. A pezsgő például teljesen ünnepi; akkor áttérsz egy borra, ami inkább mindennapi fogyasztás, a Prosecco pedig sokkal közelebb áll a borhoz, mint a pezsgőhöz.

MEININGER'S: Mit lát a pezsgő kategóriában? 
BROKEMPER: Nagyon hiszünk a pezsgőpiac további növekedésében. Még ma is sok olyan piac látható, mint például Kanada, ahol a pezsgő és a csendes bor aránya egy a 15-höz. Vannak más piacaink is, például Németország, ahol minden ötödik pohár bor az pezsgő. Hiszünk abban, hogy a pezsgő irányába mutató trend jó növekedési potenciált fog mutatni, minden bizonnyal az észak-amerikai piacokon, Kanadában és az Egyesült Államokban, de az ázsiai piacokon is, ahol a pezsgő piaca egyelőre csak csepp a forró kövön. .

MEININGER'S: Kutatást végzett a kínai piacon, hogy megtudja, hogyan lehet őket a pezsgő ivásra rávenni?
BROKEMPER: Azt hiszem, végeztünk egy kis kutatást. Csak a történelmükből látszik, hogy míg a kínaiaknak van egy kis problémájuk a CO2-tartalmú italokkal, addig a sörpiac az elmúlt 20-30 évben robbanásszerűen megnőtt, így ők jobban ismerik. A városi élet egyre globálisabbá válik, így az Európában, főleg a bor- és szeszesital-üzletben induló trendek átugranak Amerikába, majd körbejárják a földet és elérik Ázsiát is. A második dolog az, hogy megfigyelhető a női alkalmazottak számának növekedése. Az előrejelzések szerint 2030-ig a világon több mint egymilliárd alkalmazott lesz nő. Szeretik a társasági italozást és a munka utáni kirándulást a barátaikkal. Szeretik az alacsony alkoholt és az alacsony szénhidrátot, és ezek a trendek mindegyike a pezsgő, mellett szólnak.

MEININGER: A nagy kérdés az, hogyan lehet a fogyasztókat egyik kategóriából a másikba áthelyezni. Hogyan lehet rávenni az embereket, hogy több pénzt költsenek?
BROKEMPER: Ez nagyon is a megfizethetőségről szól. Ha mindenki megengedhetne magának egy champagne-t, akkor meginna egy champagne-t. A fiatalabb fogyasztók kevesebb bevétellel rendelkeznek, ezért jobb ár-érték arányú termékeket keresnek. A második dolog az édesség és a gyümölcsösség, amit Coca-Cola görbének nevezhetnénk. Fiatal fogyasztóként kezdi az édes [italok] fogyasztását, majd belép a piacra, és talán egy Astival kezdi, majd lépésről lépésre megy a Prosecco-hoz, majd a Champagne-nál landol, amikor megfelelő fizetéssel rendelkezik. Ez egy olyan tendencia, amely minden piacon érvényes. Van egy nagy csoportja a fogyasztóknak, akiknek évente csak egyszer isznak pezsgőt. Részei a nagy volumenű piacnak, de csak újévkor vagy karácsonykor. A többségük ilyenkor nagyon márka vezérelt, 

MEININGER: Ha az exportpiacokról van szó, hol növekszik, hanyatlik vagy érik a forgalom?
BROKEMPER: Ha az IWSR adatait nézzük, nem sok olyan piac van, amely hanyatlik. A pezsgő többé-kevésbé stabil 15 éve, de hogyan lehet fejleszteni, ha a szőlőültetvények korlátozottak? Értékük növekszik. A másik oldalon a Prosecco piacok szinte mindegyike növekedésben van, különösen Svédországban, az Egyesült Államokban és főleg Franciaországban. Nem hittünk ebben, de az elmúlt tíz év leggyorsabban növekvő márkája a francia piacon a Freixenet. A Prosecco is felpörög, így még a francia piac is egyre nemzetközibb. A kelet-európai piacokat sokáig a hagyományos márkák uralták, de mostanra felkapják a Prosecco-t. Ausztráliával ugyanez a helyzet. Ausztrália csodálatos, mert kettős Prosecco-helyzet van [ugyanis Ausztrália is termel Prosecco bort]. A növekvő kategória az import Prosecco, szintén kétszámjegyű növekedést mutat.. Oroszország most visszatér. Összességében a mennyiség jó, az érték növekszik és a pezsgő stabil. A Prosecco növekszik, és a Cava is enyhén növekszik.

MEININGER'S: Mindenki rohan, hogy készítsen egy crémant vagy más hagyományos módszerrel készült pezsgőt. Mit lát a termékek előtt?
BROKEMPER: Úgy gondolom, hogy a crémantban jó lehetőségek vannak. Most már láthatja az Egyesült Királyság adatait. De az USA adataiból is az derül ki, hogy nem annyira a hagyományos fermentációró a kulcskérdés, mert ezt a fogyasztóknak csak kis hányada érti igazán. Van egy hasonlóság a Prosecco és a crémant között, és ez a név. A Crémant krémes, pozitív elemek alliterációja. A Crémant szép név. Jól néz ki az itallapokon, és azok az emberek, akik azt mondták, igyunk egy Proseccót, most azt mondják, igyunk egy crémant.

MEININGER'S: Több terméke is van a leggyorsabban növekvő szegmensben minden borkategóriában, álomhelyzet. Van ami mégis fejtörést okoz önnek?
BROKEMPER: Sok kihívás van. Azt mondanám, hogy összességében az olyan nagy piacokon, mint Olaszország, Franciaország, Spanyolország és Németország, a pezsgő összfogyasztása nem növekszik. Ez egy kihívás, amellyel szembe kell néznünk. Egy másik nagy kihívást jelentő helyzet Argentína, az egész valutaválsággal, ami nagyon nehéz, ha külföldi pénznemben importál termékeket. A piac többé-kevésbé összeomlott. Összességében a kép nagyon jó, de mint mindig, most is vannak dolgok, amik miatt aggódhat az ember.

MEININGER'S: Mondjon pár szót Magyarországról és Csehországról.
BROKEMPER: Az első nagy nemzetközi akvizíciónk a volt állami pincészet 1992-es felvásárlása volt Magyarországon, amely olyan prémium márkákat birtokolt, mint a François és a fő habzóbormárka, a Törley és egy másik prémium pezsgő, a Hungaria. Ebből a szocialista vállalatból, ahol nem volt marketing, nem volt más, csak 1000 hektár szőlő, egy piacorientált céggé kellett átalakulnunk. Nagyon szeretjük a kihívásokat, ezért néhány évvel később megvásároltuk a második számú pezsgőgyártót a BB Pincészetet, és ezeket egyesítettük, hogy Magyarország első számú habzó- és csendes bortermelőjévé váljunk. Aztán Csehországba és Szlovákiába költöztünk, megvettük Bohemia-t és Hubertet. A Hubert a legrégebbi pincészet az egész csoportban. Ha Szlovákiába megy, és habzóbort rendel, azt mondja: „Kérem, adjon egy Hubertet. ” Ha valaki Magyarországra megy és az egyik leghagyományosabb magyar márkát kéri a boltban, mindenki az Unicumot, Törleyt, Picket emlegeti. Ezek az ország kulturális márkái. A Bohemia is mindig a Cseh Köztársaság élelmiszer- és italgyártó cégeinek rangsorának élén állt. Nagyon szép társaságaink vannak jelenleg. 

MEININGER'S: Kiviszik a borokat?
BROKEMPER: Magyarországnak mindig, még a volt szocialista időkben is volt exportpiaca Kanadába és az Egyesült Királyságba, tehát vannak olyan piacok, ahol Magyarország némi piaci részesedést szerez. A szlovák csendes borok termelése 0,3 millió hl volt, szemben az olaszországi, spanyolországi és franciaországi 40 millió hl-rel. Ezek réspiacok. Világszerte 20-30 piacon értékesítjük a terméket, de lehetnek olyan véletlenek, hogy volt valaki, aki 50 éve elhagyta Csehországot, és Chicagóban azóta borokkal kereskedik és így a mai napig ő képviseli az adott márkát. Szükség van ezekre az emberekre, hogy a borokat a nemzetközi piacokra vigyék.

MEININGER'S: Robbanásszerűen megnőtt az érdeklődés az alacsony alkoholtartalmú és alkoholmentes termékek iránt, de a boripar nehezen tudott lépést tartani, mert az alkoholmentesítési technológia megfosztja a bort ízétől.
BROKEMPER: Teljesen egyetértek. Több igazán jó alkoholmentes, vagy alacsony alkoholtartalmú habzóbort ittam már, de jó csendes bort soha. Meg lehet csinálni habzóborral. Mi csináljuk. Ez egy teljesen növekvő piac. Németország messze az első az alacsony és alkoholmentes habzóborok terén, de vannak más piacok is, amelyek most élénkülnek. Azt mondjuk, hogy fő víziónk az élet ünneplése, alkohollal vagy anélkül. Növekedünk ebben a szegmensben. Van egy ajánlatunk, a Freixenet 0,0 márka, amely sikeres is. Hiszünk abban, hogy az új technológiával javulni fog az alkoholmentes habzóborok minősége. Az a tény, hogy vannak buborékok, segít a csendes borokhoz képest. 

MEININGER: Ha egy olyan üzleti döntését kellene kiemelni, amely a legnagyobb hatással volt a cég életére, mi lenne az?
BROKEMPER: Mionetto felvásárlása. Azt hiszem, erős volt a hit bennem, hogy a Prosecco, mint kategória a jövőben növekedni fog. Az első megbeszéléstől az aláírásig hat év telt el, tehát elég hosszú folyamat volt. Nagyon boldogok voltunk, és 2008-ban és 2009-ben végrehajtottuk a felvásárlást, amikor még nem volt ötlet Prosecco védett régiójának létrehozására. Luca Zaiának, Olaszország mezőgazdasági miniszterének köszönhetően 2009-ben Prosecco védett régióvá vált, és mára messze a legnagyobb forgalmú eredetvédett habzóbor a világon.

süti beállítások módosítása