Néhány mérföldre Epernay nyüzsgő városközpontjától, mélyen egy szőlőültetvény szívében találhatók az Alfred Gratien pezsgőspincék. Alfred Gratien itt, a Rue Maurice Cerveaux-n hozta létre vállalkozását, és 1864-ben megalkotta első cuvée-jét.
1864 óta, több mint másfél évszázada az Alfred Gratien pezsgők családi ügyek maradtak, a mesterség immár négy generáció óta apáról fiúra száll.
Gaston Jaeger, a legkorábbi első leszármazott 1905-ben vállalta a szerepet. 1951-ben fiára, Charlesra adta át a mesterséget, aki 1966-ban kikövezte az utat fia, Jean-Pierre előtt. Nicolas 1990-ben csatlakozott édesapjához, és most 17 éve dolgoznak egymás mellett. 2007-ben Nicolas az epernayi Alfred Gratien Champagne pincemestere lett. Ma ő testesíti meg az Alfred Gratien-ház és annak grand cru pezsgőjének élő emlékékezetét.
Nicolas Jaeger, Alfred Gratien pincemestere
A pincékben sétálva közel 1000 hordót fedezhet fel szépen egymásra rakott sorokban, ezek alkotják az Alfred Gratien ház esszenciáját. Az itteni pezsgőt a kezdetek óta tölgyből (sous-bois) készítik.
Kóstoljuk meg, nem fogjuk megbánni!
JÓ TUDNI: Az évek során az 1996 óta az Oetker csoport tulajdonában lévő Henkell átfogó pezsgőportfóliót halmozott fel, amely magában foglalja az Alfred Gratien Champagne-t, a Gratien & Meyer Crémant-t, a Mionetto Prosecco-t, valamint a németországi, magyarországi, cseh és szlovákiai csendes- és pezsgőborokat.
2018-ban a Henkell 50,67%-os részesedést vásárolt a Freixenet SA-ban, Spanyolország egyik legnagyobb cava-termelőjében.