Mondjunk néhány szót a Deutz Champagne házról
2023. augusztus 01. írta: The Cigarmonkeys

Mondjunk néhány szót a Deutz Champagne házról

A Deutz székhelye a champagne-i Ay városában található – ami a Pinot Noir első számú terroir-ja. Ezenkívül a Pinot Noirt Verzenay-ból, Mailly-ból és Mareuil sur Ay-ból szerzik be.

mondjunk_nehany_szot_a_deutz_champagne_hazrol.jpg

Annak ellenére, hogy Pinot Noir házként ismerik, a Deutz két kivételes blanc de blanc-ot is gyárt – a szüreti palackozást és az Amour de Deutz-ot. Mindkettő a Chardonnay szőlőt a Côte des Blancs legjobb helyeiről szerzi be: Avize, Mesnil sur Oger, Chouilly és Oger. 

a_deutz_szekhelye_a_champagne-i_ay_varosaban_talalhat.jpg

Ma a ház 216 hektárnyi szőlőültetvénnyel rendelkezik Champagne-ban, amelyből 42 hektárt saját maga birtokol. Szőlőkínálatának fennmaradó része hosszú távú termelői kapcsolatokból származik. A Deutz-nak saját présházai is vannak Ayban, Bouzyban és a Côte des Blancs-ban.

francia_kristaly_pezsgos_poharak_deutz_champagne.JPG

A házat 1838-ban William Deutz és Pierre-Hubert Geldermann alapította,

és azóta a Deutz és Geldermann családok egymást követő generációi vezették egészen a 20. század végéig.

champagne_deutz_pezsgospohar_keszlet_elado_francia_kristaly.jpg

A 19. században és azután Deutz csillaga folyamatosan emelkedett Európa szerte. A 20. század végére azonban hírneve hanyatlásnak indult, mivel nem tudott elég pénzt felhalmozni a folyamatos fejlődéshez.

1983-ban a családi részvényesek úgy döntöttek, hogy eladásra bocsátják a birtokot. Az a Rouzaud család vásárolta meg, aki szerte a világon elterülő egyéb szőlőbirtokokon túl a közeli Louis Roederer Champagne házat is tulajdonolja.

jean-claude-rouzaud-champagneclub.jpg

Jean-Claude Rouzaud

Jean-Claude Rouzaud gyorsan kinevezte Fabrice Rosset elnök-vezérigazgatónak, ami zseniális választásnak bizonyult.

fabrice_rosset_a_quitte_la_presidence_de_deutz.jpg

Fabrice Rosset a Deutcz Champagne elnök-vezérigazgatója

Rosset megfordította a negatív trendet és sikerült nyereségessé tennie a Deutz-öt, két évtized alatt körülbelül 30 millió eurót fektetett újra a pincészetbe és az infrastruktúrába. 

A minőség tovább javult Michel Davesne pincemester alatt, aki 2003-ban csatlakozott a Deutz-höz.

A termelés az 1996-os 600 000 palackról 2018-ban már közel 2,4 millióra növekedett.

 deutz_pezsgok_kostolasa_a_champagne_club-ban.jpg

A borkészítés rozsdamentes acél kádakban történik. A tölgyet teljes mértékben mellőzzük a tisztaság és a frissesség hangsúlyozása érdekében. Az alapborokat alacsony hőmérsékleten erjesztik, hogy megőrizzék az aromájukat, és minden bor malolaktikus erjedésen megy keresztül. 

A spektrum egyik végén lévő Brut Classic NV három évet tölt seprőjén, míg a William Deutz cuvée akár 10 évet is a seprőn.

Három rozéja a saignée módszer helyett Pinot Noir és Chardonnay gyümölcsök és egy egyedülálló szőlőültetvényről származó kiváló minőségű csendes Pinot Noir bor keverésével készül. Davesne pincemester ezt a technikát részesíti előnyben, mert úgy gondolja, hogy megőrzi az eleganciát és a színek konzisztenciáját.

6_deutz_champagne_deutz_vintage_crystal_flute_lehman_reims_4.JPG


 

Deutz Champagne:

1838-ban alapította  William Deutz és Pierre Hubert Geldermann

Székhely Ay, Champagne

Kulcsfigurák  Jean-Claude Rouzaud (tulajdonos); Fabrice Rosset (elnök-vezérigazgató); Michel Davesne (pincemester)

 

Deutz Champagne kiegészítők, pezsgőspoharak, jeges vödrök, palackzáró dugók itt vásárolhatók >>>

süti beállítások módosítása