- Tudtad, hogy a világon az összes pezsgősüveg drótkosara 6 fél fordulattal nyílik ki?
- A legjobb, ha nem nagy durranással nyitja ki a palackot. Még ha ez a hang egyet is jelent az ünnepléssel, pezsgőt pazarol, ráadásul kevesebb buborék marad benne.
- Legyen óvatos: ha nem tudja nyitáskor kontrollálni a dugót, az hirtelen nagy erővel kilőhet. Akkor azt kockáztatja, hogy árt valakinek.
- Tudjuk, hogy kristály poharak javítja a pezsgőt és csillogóbbá teszi. Minél elnyújtottabb a formájuk, annál kellemesebb nézni a felszínre emelkedő buborékok művészi táncát. A pezsgő finom aromája is jobban koncentrálódik bennük. Vörös bort kell inni burgundis pohárból!
- Soha ne hűtse le a pezsgőspoharakat. A pezsgőt tradicionális hőmérsékleten kell felszolgálni 7°C és 9°C között... Ha a pezsgőt előhűtött poharakban szolgálják fel, akkor túl hideg lehet.
- Inkább a flőte, mint a kehely. Miért ? Mert fontos a levegővel érintkező felület nagysága, ha túl nagy a légfelület, összevissza elszöknek a buborékok, ezért kevésbé csillog a pezsgő.
- Hogyan válasszunk pezsgőt? Minél kisebbek a buborékok, annál jobb a pezsgő.
Szép ez a pezsgőfröcskölés, megértem a jókedvet. Viszont így nem sok buborék marad a palackban, s ha mégis kitöltjük csak egy savanyú bor kerül a poharunkba...