A pezsgő fizikája - A buborékok csodálatos élete
2023. május 30. írta: The Cigarmonkeys

A pezsgő fizikája - A buborékok csodálatos élete

A tudósok úgy vélik, most már megértették, a pezsgő fizikáját

a_pezsgo_fizikaja_a_buborekok_csodalatos_elete_champagneclub_hu.jpg

A pezsgő fizikája

Millió lenyűgöző buborék emelkedik fel egy pohár pezsgőből.

A tudósok úgy vélik, most már megértették, a pezsgő fizikáját

  • Nagyjából millió buborék jelenik meg, amikor egy pohár pezsgőt kiöntünk. Az ilyen buborékok adják a sörnek, a pezsgőnek és a szódának is a kellemes pezsgését.

 

  • A szénsavas italokban lévő buborékok életciklusa összetettebb, mint gondolnád. A buborékok például pordarabokból születnek. Kezdetben mindössze 200 nanométer átmérőjűek.

 

  • Ahogy a buborékok felemelkednek, a gáz folyamatosan diffundál beléjük, így a buborékok kitágulnak. De a folyadékban lévő szappanszerű vegyületek bevonják a buborékokat, merevítik a falukat, és olyan ellenállást adnak, amely lassítja felemelkedésüket.

 

  • Egy buborék látványos halált hal, amint felrobban, és aromás aeroszolokat sugároz az ivó orrába és szájpadlásába. A pezsgő csípése és illata fokozza az ital ízét.

kepernyokep_2023-05-28_124047.jpg

The Physics of Champagne

A million mesmerizing bubbles rise from a glass of sparkling wine. Scientists believe they now understand how these tiny bits of fizz are born, take flight and burst in a nose-tickling spray >>>>

süti beállítások módosítása