Louis Roederer Cristal Champagne-jának története
2022. december 19. írta: The Cigarmonkeys

Louis Roederer Cristal Champagne-jának története

Az első presztízs cuvée-ből mára Veblen termék lett

louis_roederer_cristal_champagne-janak_tortenete_champagne_club_1.JPG

A Cristal valódi története Louis Roederer és az orosz arisztokrácia, különösen II. Sándor cár kapcsolatához kötődik.

A champagne már az 1850-es években az orosz nemesség körében élénk népszerűségnek örvendett. 1867-ben Roederer első "kézműves" Cristalját húszéves borkülönlegességként szolgálták fel egy olyan nagyszabású párizsi vacsorán, amelyen II. Sándor orosz cár is részt vett.

A pezsgőt, mely a 1847-es évjáratból származó szőlőből készült, átlátszó, lapos fenekű kristályüveg palackokban mutatták be, hogy gyönyörű aranyszínű árnyalata, és a az apró buborékok látványa megfelelően érvényesüljön. II. Sándor cár imádta, és helyben „palotaborának” választotta Roederer különleges pezsgőjét. A cári udvar igényeinek kielégítésére 1876-ra a pezsgőház komoly termelésbe kezdett.

Tehát a Cristalt először Párizsban, 1867. június 7-én szervírozták a három császár vacsorájához készített, egyedi készítésű pezsgőként.Az asztal körül I. Vilmos király, II. Sándor cár és fia, valamint Otto von Bismarck herceg ült.

Ez a vacsora nem volt kis dolog. Az éjszaka során Wilhelm porosz király és az orosz cár 16 tételből álló menüt fogyasztott 8 órán keresztül (szivarszünetekkel).

III. Naóleon Adolphe Dugléré francia séfnek egy „Carte Blanche” -t (egy üres csekket) adott, hogy a valaha volt legextravagánsabb és legemlékezetesebb vacsorát készítse el. Ahogy el lehet képzelni, egy ekkora étkezéshez olyan ital kellett, amely megfelel a kihívásnak.

louis_roederer_cristal_champagne-janak_tortenete_champagne_club_3.jpg

A fejedelmi elvárások teljesítése érdekében Roederer megalkotta a Cristal nevű édes pezsgőt. Melyet a Cote des Blancs, Valley de la Marne és Montagne de Reims Chardonnay és Pinot Noir szőlőinek kidolgozott keverésével készített el. Ezek a régiók a világ legjobb Pinot Noir szőlőinek termeléséről ismertek.

louis_roederer_cristal_champagne-janak_tortenete_champagne_club_2.jpg

„Kézzel készített, átlátszó ólmozott kristályüveg palackokban, amelyek lapos fenekűek voltak, hogy megmutassák a bor mély arany árnyalatát.”

S valóban a pezsgő különleges volt. Az emelkedett 1847-es évjáratú szőlőből készült, és maga Louis Roederer készítette, – Aki névadója napjaink legnagyobb független pezsgőházának.

Az orosz politikai helyzet instabilitása miatt a cár folyamatosan merényletektől tartott, és elrendelte, hogy a Louis Roederer pezsgőt átlátszó üvegben vagy kristály dekanterben kell bemutatni, hogy láthassa a buborékokat, és megbizonyosodhasson arról, hogy az italban nincs méreg, a palack alján pedig rejtett robbanóanyag. Ennek érdekében a Louis Roederer megbízott egy holland üvegművészt, hogy készítsen egy különleges, átlátszó ólomüvegből készülő, lapos aljú kristálypalackot, ami megfelelően prezentálja a nemes italt, és a cári paranoia tüneteire is megnyugvást hoz.

 

Ezzel nemcsak kitűnt a Cristal pezsgősüveg a többi közül, hanem a társadalom legfelsőbb részében is hírnevet szerzett.

louis_roederer_cristal_champagne-janak_tortenete_champagne_club_4.jpg

TÉNY: Cristal még mindig tiszta, lapos fenekű üvegeket használ,

de ezek nem ólomkristályból készülnek.

A borokat aranysárga celofán burkolatba csomagolják,

mert az átlátszó üveg nem védené meg az öreg fehérborokat UV károsodástól.

 

Az 1800-as évek királyi vonzereje ellenére a Cristal első kereskedelmi forgalomban kapható évjárata csak 1945-ben jelent meg. Persze azonnal felkeltette az újgazdagok figyelmét, ami tovább emelte az árát.

 

 

Mostanság, 2022 decemberében egy normál 0,75-ös palack 2014-es Cristal ára 200.000 forint körül van.

2014_cristal_champagne_ara.JPG

A Champagne Cristal az egyik legkeresettebb márka a világon. Ezt az úgynevezett Veblen-hatás idézi elő, vagyis olyan luxuscikk lett belőle, amely iránt az ár emelkedésével nő a kereslet.

A márka nagy hitelességre tett szert, a drága és elegáns termékek között, olyan termékek közé tartozik mint a Bugatti sportautók, Louis Vuitton kiegészítők vagy Louboutin cipők.

süti beállítások módosítása