A pezsgő locsolás hagyományának születése az autósportban
2023. március 22. írta: The Cigarmonkeys

A pezsgő locsolás hagyományának születése az autósportban

Az első üveg pezsgőt, amelyet a Forma-1 dobogón adtak át, az 1950-es Francia Nagydíjon, a Reims-Gueux-i pályán, július 2-án nyitották ki.

juan-manuel-fangio.jpg

1950 - Juan Manuel Fangio először kap pezsgőt ajándékba, de még konszolidáltan ünnepel

Juan Manuel Fangio éppen 64 kört tette meg az Alfa Romeójával, amiért is 9 bajnoki pontot és egy üveg Moët & Chandont kapott, amelyet a pincészet adományozott a győztesnek.

Tehát a Moët & Chandon adta a legelső üveg pezsgőt egy Forma-1-es futamon a dobogó legfelső fokára álló versenyzőnek.

De 1950-ben ezt az üveget még nem locsolták szanaszét, csupán kedvesen a magasba emelték.

jo_siffert_champagne_le_mans_1967.jpg

jo_siffert_champagne_locsolas.jpg

1966 - A svájci Jo Siffert kezében a palackból véletlenül kirepül a dugó

Csak 1966-ban történt meg az a "baleset", hogy Jo Siffert „véletlenül” pezsgőt permetezett a tömegre, mivel a palack parafája alig várta, hogy megünnepelhesse Siffert győzelmét a 24 órás Le Mans-i versenyen, ezért úgy döntött, hogy egyedül ugrik. Az utólagos magyarázat szerint az üveget egész verseny alatt a tűző napon tartották a dobogó közelében, s ez a túlhevülés okozta a nem várt eseményt. Ezzel a balesettel Jo Siffert lett az első pilóta, aki egy üveg pezsgőt szórt a versenypódiumra, s mindössze egy évbe telik, mire a hagyomány valóban elkezdődik.

dam_gurney_a_pezsgo_permetezes_hagyomanyanak_szuletese_az_autosportban.jpgdam_gurney_a_pezsgo_permetezes_hagyomanyanak_szuletese_az_autosportban_la_mans_24.jpg

1967 - Az amerikai Dan Gurney már spontán felindulásból locsolja a pezsgőt

Az év 1967 volt, a pilóták Dan Gurney és AJ Foyt voltak - egy Ford GT40-el - felejthetetlen teljesítményt nyújtottak, és együtt dolgozva megnyerték a Le Mans 24-et.

A pódiumon Dan Gurneynek átadtak egy Magnum üveg Moët & Chandont, látva Henry Ford II vezérigazgató fáradt és elgyötört arcát, Caroll Shelby csapattulajdonost és a Ford csapatát, Gurney abban a pillanatban úgy döntött, hogy mindegyiket befújja pezsgővel, megosztva velük a győzelem édes ízét.

„Amit a pezsgővel csináltam, az teljesen spontán volt. Nem gondoltam volna, hogy ez hagyományt fog indítani. Túl voltam egy gyötrelmes versenyen, és elkapott a pillanat. Ez egyike volt azoknak az egyszeri alkalmaknak, amikor a dolgok tökéletesen alakultak… Úgy gondoltam, ehhez a keményen kiharcolt győzelemhez valami különleges kell.” – Dan Gurney

Ez a spontán látványos pillanat felkelti a versenyzőtársak figyelmét, és ettől a pillanattól kezdve elindított egy olyan trendet, amely hagyománnyá válik a versenyzés világában.

Amiből mára ez lett:

pezsgo_locsolas_forma_1_2.jpg

pezsgo_locsolas_forma_1_4.jpg

pezsgo_locsolas_forma_1_3.jpg

süti beállítások módosítása