Lássuk be, szükség van erre a kütyüre!
Sajnos itthon még nem kapható, így külföldről kell beszereznünk. Már ha éppen kapunk ...
Festett poliészter kivitelben (kezdőknek) 20.000 forint körül, réz és porcelán verzióban (haladóknak) 70.000 forinttól.
ELADVA – Louis Roederer golyóstoll díszdobozban 25.000.-
Szőlőfajták
Három szőlőfajtát használnak fel a champagne készítésekor: pinot noir, pinot meunier, chardonnay. Mind a három fajta viszonylag korai érésű, mely az éghajlati sajátosságok miatt fontos. A 20. század végéig a pinot meunier volt a legnagyobb területen telepítve, mivel ez a fajta nő és érik a legjobban. Az utóbbi években egyre több Champagne ház törekszik a kimagasló minőségre a mennyiséggel szembe, ezért előtérbe került az elegánsabb, összetettebb bort adó pinot noir fajta, ami ma már az összes terület több mint 40%-át foglalja el.Talaj
Champagne altalaja mészkőben gazdag. Ez elsősorban azért jó, mert visszatartja a nedvességet, és szabályozott vízháztartásával hozzájárul a talaj könnyebb felmelegedéséhez. Ettől a folyamattól a szőlő nitrogénben gazdag lesz, amely jelentősen javítja az élesztőgombák működésének hatékonyságát.