Száraztól-édesig (gramm/liter)
Azért fontos ezen kifejezések ismerete, mert közülük nagyon sok száraznak tűnik, pedig mégsem az. Egyes magyarázatok szerint ennek oka, hogy a történelem folyamán a minőség javulásával, egyre kevesebb cukrot adtak hozzá a pezsgőhöz, így az egykor még száraznak tűnő „sec” kategória idővel túl édesnek bizonyult, és újabb kifejezést kellett találni a még szárazabb tételekre. Ez a folyamat pedig még ma is zajlik, gondoljunk csak a manapság egyre divatosabb „brut nature” kategóriára.
Brut Nature, Pas Dosé, Dosage Zero
kevesebb, mint 3 gramm cukor
Extra Brut
0-6 gramm cukor
Brut
kevesebb, mint 15 gramm cukor
Extra Dry
12-20 gramm cukor
Sec
17-35 gramm cukor
Demi-Sec
33-50 gramm cukor
Doux
50 gramm feletti cukortartalom