A Dom Pérignon legenda ...
2023. január 07. írta: The Cigarmonkeys

A Dom Pérignon legenda ...

... a hagyományok szerint Dom Pérignon 1693. augusztus 4-én találta fel a pezsgőt ... gondolom, délután 4-kor...

dom_perignon_koszonhetjuk_aki_a_hires_szolotermo_videken_champagne-ban_levo_hautvillers_apatsagban_tevekenykedett.jpg

A hagyományok szerint 1693. augusztus 4-én találták fel a pezsgőt. A pezsgőt egy francia bencés rendi szerzetesnek, Dom Pérignon köszönhetjük, aki a híres szőlőtermő vidéken, Champagne-ban levő Hautvillers apátságban tevékenykedett. Pezsgőt a bor újrafermentálásával, vagyis utóerjesztésével készítette el, a folyadékot pedig egy jól lezárt üvegben hagyta erjedni, így kapta meg a buborékos italt. De van olyan elmélet is, ami szerint csak a pincében felejtett bor utóerjedt az üvegben, amely az erjedési szénsavat megtartva „pezsgővé változott”.

 Ezt a legendát - mondjuk érthető módon - a franciák terjesztik.

A legendát pontosítani kell, ugyanis nem Dom Pérignon alkotta meg az első pezsgőt, és nem a franciák. Angliában született meg az ötlet:

Christopher Merrett angol tudós Champagne-ból importált csendes borokból erjesztett pezsgőt először, melyről 1662-ben számolt be.

Ráadásul a franciáknak akkor még nem volt sem erősebb üvegpalackjuk (hiszen a palackban 6 bar nyomás van), sem parafadugójuk. Az viszont igaz, hogy Dom Pérignon számos újítást vezetett be, és így indult el a champagne világhódító útjára.

süti beállítások módosítása